12-01-2017

Winterse pelgrims wandeling

Winterse pelgrims wandeling
Winterwandeling Jaarfeest van Sint Briej.
Van Wittem naar Noorbeek
Op woensdag 1 februari 2017 opent de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden haar pelgrims-wandelseizoen met een 12 kilometer lange pelgrimswandeling naar het Zuidlimburgse plaatsje Noorbeek. Al sinds 1634 is dit dorp pelgrimsoord van de legendarische Sint Brigida, de stichteres van het klooster Kildare in Ierland. Vertrekpunt van de wandeling is Wittem, een ander bekend pelgrimsoord in het Limburgse Heuvelland.
In de Wittemse Gerarduskapel wordt op deze woensdagmorgen om 07.00 uur de groepswandeling geopend met een korte introductie en het pelgrimsreisgebed. Het eerste deel van de wandeling voert via Gulpen en Ingber naar Margraten. In de parochiekerk aldaar is een korte bezinning. Wandelaars kunnen zich daar om 09.00 uur bij de pelgrims aansluiten voor de laatste 6 kilometer.
Het tweede deel van de tocht voert langs de interessante kerk van Banholt, waar een korte stop wordt gemaakt. Vlak vóór Noorbeek is er gelegenheid om water te putten uit de Brigidabron. De pelgrimstocht eindigt in de St.Brigidakerk te Noorbeek, waar om 11.00 uur de eucharistieviering wordt gehouden met de parochiegemeenschap. In deze viering wordt volgens een oude traditie water en brood gezegend.
Na de viering kan men meedoen aan het gezellige ‘frühschoppen’ in een van de café’s van het dorp. Wie wil kan om 13.00 uur vanaf Herberg St.Brigida mee terug wandelen naar Wittem langs een andere, mooie route: via het Gulpdal en de bossen van Landsrade (13 kilometer).
Om 20 minuten voor elk uur gaat ook een Arriva-bus (lijn 57) rechtstreeks van Noorbeek naar Partij/Wittem.
Noorbeek is vanauit de vakantiehuizen in Sint-Martens-Voeren te wandelen in een half uur.
Om mee te wandelen is opgave vooraf niet nodig; op tijd aanwezig zijn in Wittem (07.00 uur) of Margraten (09.00 uur) is voldoende.
Deelname is gratis.
Als er extreem winterweer wordt verwacht, raadpleeg dan de website of de tocht doorgaat.